Kweken met beestjes!

Eind december bracht ik een bezoek aan de firma Cuppen in Horst (Limburg). Een heel eind rijden – maar het was de moeite waard… En het onderstreepte maar weer eens de meerwaarde van biologisch boeren.

Graag deel ik met je wat op mij het meeste indruk maakte…

De Amaryllisbol is een niet inheemse bloeier en kan niet tegen de Nederlandse winter. Deze bloem kan dus alleen gekweekt worden in de kas. De kassen bij Cuppen worden zo duurzaam mogelijk beheerd. Zo wordt er bijvoorbeeld in de volle grond geteeld – en niet in een kunstmatige bodem – en zorgen de poezen voor het in toom houden van muizen … Overigens mogen er best een aantal rondlopen: “Veldmuizen zijn goede opruimers en dus óók heel nuttug”.

Cuppen levert ook al jaren aan het buitenland en daarom leveren zij niet alleen onder het EKO keurmerk, maar ook onder een Zwitsers keurmerk. Dit keurmerk heeft haast nog hogere criteria en stelt ook eisen aan de natuur rondom het bedrijf zelf. En laat dit, door mijn liefde voor beestjes en bijtjes én gesloten systemen, nou juist het meeste indruk op mij maken die middag.

Naast de focus van Cuppen op de allerbeste en mooiste grond voor de bollen, is het Zwisterse keurmerk een stimulans geweest om de omgeving van het bedrijf natuurlijker in te richten. Hans Cuppen laat mij de heggen, de wilgen en de rommelhoekjes – “Heel belangrijk voor de overwintering van insecten.” zien. Ik voel de opwinding bij mij van binnen als hij meer vertelt…

Omdat Cuppen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt voor het voorkomen van plagen; gebruikt hij insecten om ongedierte te bestrijden. Voorheen kocht hij deze in. Nu hij de omgeving van de kassen natuurlijker en insectvriendelijk heeft ingericht, komen de insecten zelf! Hij hoeft alleen de deuren nog maar open te zetten! En de vliegers blijken ook nog eens vele male beter te zijn dan de insecten die Cuppen vroeger inkocht. Dat is toch fantastisch!? Geen ingewikkelde toeters en bellen, je schuift de deur open en je laat de natuur zijn gang gaan.

Ik kan er nog opgewonden van raken…

Ik kijk naar een rijtje wilgen, wat bomen, een flink aantal heggen en naar wat rommelhoekjes. Moet je nágaan hoe belangrijk die zijn! Die dragen er aan bij dat bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Dit moeten we toch massaal steunen?! Je hebt niet alleen een prachtige gifvrije bol in huis, je stimuleert een prachtig stukje natuur ergens anders!

PS. Wil je weten wanneer mijn volgende levering is abonneer je dan op mijn nieuwsbrief!