Over Iris plukt

Waarom bio?
Een groot deel van de Nederlandse (en internationale) bloementeelt is zeer belastend voor het milieu. Bij de kweek van bijvoorbeeld rozen en lelies worden vele kilo’s bestrijdingsmiddelen gebruikt. Al in 1997 kopte De Volkskrant: ‘Bossen Bloemen zit vol met gif‘. Uit het Greenpeace rapport ‘Gifplanten in het tuincentrum‘ van 2 juni 2014 blijkt onder andere dat siertelers ook vaak naar illegale middelen grijpen. Vandaag de dag is het bio-aandeel op de Nederlandse bloemenmarkt nog steeds erg klein. Groei van vraag en aanbod is beide nodig.

Waarom Iris plukt
In de directe omgeving van Utrecht zijn we bevoorrecht met het relatief grote aantal biologische bloemenkwekerijen dat aanwezig is. Toch is het als consument vrij moeilijk om aan biologisch geteelde bloemen te komen. Vanuit liefde voor een mooie wereld mét mooie bloemen – en het magere of moeilijke aanbod in Utrecht ben ik in 2015 een pilotproject gestart met de verkoop van biologische veldboeketten in Utrecht.

Succesvolle pilot
De verkoop verliep middels een flexibel abonnement en directe verkoop bij de Natuurwinkel in Utrecht. Mensen waar zeer enthousiast over de kwaliteit, de geur van de bloemen en het bijzondere aanbod. Het succes van de pilot heeft geresulteerd in de oprichting van ‘Iris plukt’. In 2016/2017 heb ik een half jaar in een bloemenwinkel gewerkt en ben ik de opleiding bloemstyliste gestart om beter te leren schikken en ook trouwboeketten en corsages aan te kunnen bieden.

Uniek aan Iris plukt
De bloemen zijn sterk, bijzonder, prachtig van kleur en ruiken heerlijk! Ook is het aanbod niet standaard. Zo worden er ‘ouderwetse’ bloemen gebruikt, denk aan het Afrikaantje of de Dahlia. Alsook wat meer bijzondere soorten zoals Akelei, Salie of het Sint Jansuitje.

Lees meer over de duurzaamheid van de bloemen.